Korian sotahistoriaa

Koria on ollut merkittävässä asemassa talvi- ja jatkosodassa. Venäläiset eivät pystyneet pommikoneillaan tuhoamaan Korian siltaa, he saivat vain osuman Korian sillan kaiteeseen. Olen kirjoittanut yhdessä ystäväni Sirkka-Liisa Tiihosen kanssa kirjan Kosketus ja kätketty murhe hänen sotaorvon kokemuksistaan talvi- ja jatkosodassa.

Kuulin Sirkka-Liisalta monia tarinoita sota-ajasta, näin paljon mielenkiintoisia valokuvia ja Sirkka-Liisan läheisen sukulaisen tekemän pommitusmuistion. Nämä kertomukset olivat lapsen kokemuksia ja muistikuvia siitä kauheudesta, mitä sota-aikana tapahtui rintamalla ja kodeissa. En pystynyt sitä mitenkään ymmärtämään. Mutta sen ymmärsin, että Sirkka-Liisa halusi kertoa niitä syvälle sydämeen kätkettyjä asioita ja tuntemuksia, joista ei kotona koskaan puhuttu. Sirkka-Liisa halusi purkaa sisintään, halusi ymmärtää sitä vaikenemisen kulttuuria ja halusi tietää, miksei näitä ongelmallisia kokemuksia hoidettu jo aikanaan. Sirkka-Liisa luki salaa isänsä lähettämiä kirjeitä, jotka Sirkka-Liisan äiti oli piilottanut kotitalonsa ullakolle. Sirkka-Liisa yritti aikuisena kovasti selvittää, millainen isä oli, kun hän isänsä kuollessa oli vasta pieni tyttönen.

Hämmentävää Sirkka-Liisan kertomuksissa oli se, kuinka hän pystyi näkemään ja kokemaan myös paljon iloa ja toivoa kaiken surun ja tuskan keskellä. Näitä hyvin vastakkaisia tuntemuksiaan Sirkka-Liisa purki kirjoittamalla. Hän kirjoitti isälleen ja nyt jo edesmenneelle äidilleen, hän kirjoitti runoja ja purki tuntojaan paperille.

Nyt oli viimeinen aika tuoda esiin sanoin, kuvin ja kertomuksin se historia, mikä maamme itsenäisyyteen liittyy. Niin moni on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen vieden arvokasta tietoa mukanaan.

Koria oli strategisesti erittäin tärkeä kohde sodan aikana. Korian maantie- ja rautatiesiltojen pommitukset jatkosodassa ovat osa 100-vuotiaan Suomen ja Kouvolan kulttuurihistoriaa ja -perintöä. Oliko Korian siltojen pommitusten epäonnistuminen ratkaisevaa maamme pelastumiseksi?

Kirjan tarinat tuodaan esiin lasten ja nuorten kokemina, toivoa sisältävinä kertomuksina. Tarinat ovat toivon ja positiivisen näkökulman tuomista esiin julmassa sodassa nimenomaan lasten, nuorten ja naisten näkökulmasta.

  

Kokosimme erikseen Sirkka-Liisan runot, joihin maalasin akvarellit, omaksi runokirjaksi Iloa sieltä jostakin.

 

 

 

© 2018 Tallisillalla.fi Kaikki oikeudet pidätetään. Sivuston sisällöstä vastaa Vihertähti. Sivuston tekninen ylläpito sekä toteutus IT-Palvelut AtkShop